Companiile şi instituțiile cu mai mult de 50 de angajați sunt obligate de Legea nr. 448/2006 să încadreze 4% din personal persoane cu dizabilitati. Dacă nu fac acest lucru au două opțiuni:

  1. Să plătească o taxă la stat în cuantum de 50 %din salariul minim brut pe economie înmulțit cu numărul de locuri de muncă neocupate de persoane cu dizabilitati.
  2. Să achiziționeze produse şi servicii de la o unitate protejată(UP = operatorul economic ce încadrează 30% din personal, persoane cu dizabilitati) în aceeaşi valoare  ceea ce susține reintegrarea persoanelor cu dizabilități.

Cea de-a doua optiune este  colaborare reciproc  avantajoasa, astfel statul faciliteaza sprijinul indirect pentru integrarea in campul muncii a persoanelor cu dizabilitati, colaborarea dintre companii si unitatile protejate stimuland angajarea si integrarea sociala.
Unitățile protejate comercializează produse şi servicii realizate prin munca proprie a persoanelor cu dizabilități angajate. În acest fel, sunt create locuri de muncă adecvate pentru persoanele cu dizabilități. Pe de altă parte, unitățile protejate constituite în cadrul ONG-ului pot şi să intermedieze comerțul cu bunuri şi servicii produse de catre  alte companii. Legea le oferă astfel posibilitatea ca, din profitul obținut, să susțină financiar activitățile non-profit ale organizațiilor care le-au înființat.
Proceduri:
1. Dacă decideți să plătiți taxa menționați suma datorată ca taxă în formularul 100, “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat, la poziția 22: “vărsăminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate”.
2. Dacă ați cumpărat produse sau servicii de la o unitate protejată nu mai este necesar să declarați suma în formularul 100 la poziția 22.

*** PUTEM INTERMEDIA PRODUSE SI SERVICII DE ORICE FEL!!!!